wtorek, 2 grudnia 2014

Placki z cukinii z mozzarellą


Placki z cukinii to nic odkrywczego, ale mogą mieć tyle odmian, że każdy znajdzie jakąś dla siebie wyjątkową. Jedną z najbardziej udanych jest ta z dodatkiem mozzarelli, której ciągnące się kawałki urozmaicają strukturę placuszków. Do tego oregano i mamy wersję włoską ;) Ale mozzarellę można zastąpić np. fetą, a oregano - miętą. Warto trochę pokombinować :) Placki nadają się na szybki, niskokaloryczny, ale sycący obiad. Polecam!

Placki z cukinii
z mozzarellą
- 500g cukinii
- pieprz, sól
- 2 jajka
- 125g mozzarelli light
- 1 łyżka oregano
- 75 g mąki pełnoziarnistej


1) Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko odcisnąć.
2) Dokładnie wymieszać ze sporą ilością pieprzu i soli, jajkami,
mozzarellą pokrojoną w kostkę, oregano i mąką.
3) Nakładać na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju i smażyć po ok. 2 minuty na stronę.
4) Podawać np. z jogurtem greckim i sałatą.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba sztuk: 10
Kaloryczność jednej sztuki: 70 kcal

1 komentarz:

  1. Smakowite! Na jednym nie skończyło by się, szczególnie w połączeniu z fetą, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!