czwartek, 13 listopada 2014

Soba z hummusem, groszkiem cukrowym i jajkami


Zgodnie z zapowiedzią, pora na przepis z wykorzystaniem hummusu tunezyjskiego z poprzedniego wpisu. Posłużył jako składnik sosu do makaronu soba i sprawdził się w tej roli doskonale! Dobrze pasują do niego azjatyckie składniki: ocet ryżowy, sos sojowy i olej sezamowy. Do makaronu dodałam groszek cukrowy i jajka ugotowane na twardo, więc danie jest naprawdę sycące, a do tego zdrowe. Można je przygotować w kwadrans, więc świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Polecam :)

Soba z hummusem,
groszkiem cukrowym i jajkami
- 2 łyżki hummusu (z tego przepisu)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego + do polania
- 150g makaronu soba
- 3 jajka
- 200g groszku cukrowego

1) Wymieszać hummus, olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy.
2) Ugotować makaron soba i jajka.
3) Groszek cukrowy pokroić na połówki.
4) Makaron i groszek wymieszać z sosem.
5) Przełożyć na talerze, a na wierzchu
rozłożyć jajka pokrojone w ćwiartki.
6) Polać sosem sojowym według uznania.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 540 kcal

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze!