wtorek, 18 listopada 2014

Krem z batatów z kukurydzą


Raczej nie przepadam za zupami kremami, ale dla tych z chrupiącymi dodatkami robię wyjątek. Tym razem był to gęsty krem ze słodkich ziemniaków. Doprawiłam go w indyjskim stylu i dodałam do niego kukurydzę. Wyszedł słodko-pikantny, rozgrzewający i naprawdę smaczny. Szkoda tylko, że bataty nie są zbyt łatwo dostępne, ale jeśli już uda się je kupić, warto zrobić większy zapas, bo w lodówce można je przechowywać nawet przez miesiąc. Są bardzo zdrowe i nadają się do wielu zastosowań, słodkich i wytrawnych, więc dobrze by było, gdyby w Polsce stały się bardziej popularne (i co za tym idzie tańsze).

Krem z batatów
z kukurydzą
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 batat (ok. 300g)
- 500ml wody
- sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy (ok. 240g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1) Cebulę posiekać i podsmażyć w dużym garnku.
2) Dodać posiekany ząbek czosnku, kumin i curry.
3) Smażyć przez 30 sekund i dodać garam masala.
4) Dodać pokrojonego w kostkę batata i wodę.
5) Gotować do miękkości, po czym zmiksować.
6) Doprawić solą i pieprzem i dodać odsączoną i przepłukaną kukurydzę.
7) Na koniec posypać pietruszką.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze!