czwartek, 23 października 2014

Pełnoziarnista pizza z patelni


Książka "Kuchnia wegetariańska" Nicoli Graimes jest moim zdaniem niedoceniana. Można właściwie powiedzieć, że prawie nieznana w Polsce. Niesłusznie, bo to prawdziwa skarbnica przepisów, ciekawych nie tylko dla wegetarian. Np. na tę pizzę z patelni (który trochę zmodyfikowałam, zamieniając zwykłą mąkę na pełnoziarnistą, a ser dolcelatte na cheddar), łatwą i całkiem szybką do przygotowania. Dodatki, oprócz sera, to karmelizowana cebula, pomidory i rukola, ale można dobierać je dowolnie. A także przyrumienić pod grillem. Efekt za każdym razem będzie rewelacyjny.

Pełnoziarnista
pizza z patelni
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 225g mąki pełnoziarnistej
- 7g proszku do pieczenia
  (ok. 1 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g cheddara
- 2 pomidory
- garść rukoli

1) 1 łyżkę oleju rozgrzać na patelni i dodać cienko pokrojoną cebulę.
2) Doprawić i smażyć, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje, często mieszając, po czym odstawić.
3) Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, oregano i sól i wymieszać.
4) Zrobić wgłębienie, wlać 2 łyżki oliwy i 1/2 szklanki wody
(lub tyle, ile potrzeba, by dało się zagnieść ciasto), wymieszać i zagnieść.
5) Przełożyć na posypany mąką blat i lekko wyrobić ciasto.
6) Rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm (by pasował do rozmiaru nieprzywierającej patelni).
7) Ciasto posmarować olejem i przełożyć na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię.
8) Smażyć po ok. 5 minut (lub krócej, do zrumienienia) z obu stron.
9) Pod koniec na cieście rozłożyć gotową cebulę, plasterki sera i pokrojone w kostkę pomidory.
10) Oprószyć pieprzem, podgrzewać chwilę, przełożyć na talerz i dodać rukolę.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!