czwartek, 14 sierpnia 2014

Wrap z pastą z awokado i jajkiem sadzonym


To ostatnio jeden z moich ulubionych sposobów na śniadanie (a nawet na obiad). Zestawienie awokado - dobrze doprawionego sokiem z limonki, solą i harissą - z jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem jest naprawdę doskonałe. Do tego pełnoziarnista tortilla i mamy sycący i wartościowy posiłek. To wszystko w 10 minut, więc rano, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, ten przepis na smakowity wrap na pewno się przyda. 

Wrap z pastą z awokado
i jajkiem sadzonym
- 1/2 awokado
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki harissy
- 1 pełnoziarnista tortilla
- 1 plaster szynki
- 1 jajko

1) Awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki i solą.
2) Na patelni rozgrzać olej, położyć szynkę, wbić jajko,
posypać solą i usmażyć (by żółtko było płynne).
3) Podgrzać tortillę, posmarować harissą i pastą z awokado.
4) Ułożyć na niej jajko, zawinąć i jeść.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal

2 komentarze:

  1. wow, super! kradnę przepis i na pewno wykorzystam na śniadanie. uwielbiam połączenie jaja z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł ... idealne śniadanko :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!