wtorek, 22 lipca 2014

Sorbet ananasowo-bazyliowy na patyku


Na upał, jak wiadomo, najlepsze są lody. Polecam zwłaszcza ten sorbet, bo to ananas w czystej postaci, bez dodatku zbędnego cukru, za to z bazylią podkreślającą jego smak. W 10 minut można przygotować pyszny mrożony deser, i to jedynie z dwóch składników! Pod wpływem kilkuminutowego miksowania owocowa masa robi się puszysta, a sorbet w efekcie delikatniejszy. Jest naprawdę smaczny, oczywiście dużo lepszy niż lody wodne ze sklepu. Jak dobrze, że w zamrażalniku mam jeszcze jedną porcję;)

Sorbet ananasowo-bazyliowy na patyku
- 250g kawałków dojrzałego, słodkiego ananasa
- kilkanaście dużych listków bazylii

1) W blenderze zmiksować ananasa i bazylię.
2) Jeśli ananas nie jest wystarczająco słodki, można go dosłodzić.
3) Przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażalnika.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba sztuk: 4
Kaloryczność jednej sztuki: 35 kcal

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie orzeźwiający, idealny na te upały :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!