poniedziałek, 30 czerwca 2014

Risotto z salami i serem fontina


Gdy pewnego razu w lodówce miałam pyszne łagodne salami i ser fontina, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Pomysł na risotto z ich udziałem okazał się wyśmienity. Kremowy, aromatyczny ryż i chrupiące plasterki salami to doskonałe połączenie. Nic dodać, nic ująć. To tylko kilka składników, a efekt olśniewający. Nawet nie wiem, co jeszcze by napisać o tym daniu;) Po prostu przekonajcie się sami!

Risotto z salami
i serem fontina
- 100g salami
- 1 cebula
- 150g ryżu arborio
- wywar mięsny lub warzywny
- świeżo mielony czarny pieprz
- 50g sera fontina
  + do posypania

1) Salami pokroić w cienkie półplasterki.
2) Rozgrzać suchą patelnię i dodać salami.
3) Smażyć, aż będzie chrupiące, a tłuszcz się wytopi.
4) Odsączone (na ręczniku papierowym) przełożyć do miseczki.
5) Do wytopionego tłuszczu dodać drobno posiekaną cebulę.
6) Smażyć, aż się zeszkli, dodać ryż i mieszać przez kilka minut.
7) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar,
za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
8) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente, 
a risotto będzie miało kremową konsystencję.
9) Doprawić sporą ilością pieprzu i dodać starty ser.
10) Wymieszać i podawać posypane chrupiącym salami i startym serem.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!