niedziela, 8 czerwca 2014

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i pistacjami wg Nigelli


Dzisiaj szybki i prosty przepis z użyciem tylko pięciu składników. Czyli pyszny makaron (u mnie moje ulubione pełnoziarniste kokardki) z serem gorgonzola, szpinakiem i pistacjami znaleziony w świetnej książce Nigelli Lawson "Nigellissima". Sos z sera pleśniowego przygotowuje się błyskawicznie. Jest wyjątkowo kremowy i wyrazisty, doskonale pasuje do szpinaku. Uzupełniony czarnym pieprzem i pistacjami staje się jeszcze lepszy. To chyba dlatego Nigella dla dwóch osób proponuje porcję o wiele większą, bo aż z 250g makaronu;) Ja proporcjonalnie zmniejszyłam ilość składników, otrzymując i tak całkiem konkretne danie. Polecam!

Makaron z gorgonzolą,
szpinakiem i pistacjami
- 150g pełnoziarnistego makaronu kokardki
- 75g sera gorgonzola piccante
- 60g młodego szpinaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanych pistacji

1) Makaron ugotować al dente.
2) Przy odcedzaniu zachować trochę wody z gotowania.
3) Przełożyć makaron z powrotem do garnka.
4) Dodać dwie łyżki zachowanej wody, pokruszony ser i szpinak.
5) Doprawić sporą ilością pieprzu, przykryć garnek
i ustawić na kuchence ze zgaszonym palnikiem na 2 minuty.
6) Dodać ok. 4 łyżek wody i wymieszać, by powstał lekki sos.
7) Wmieszać 2/3 pistacji, a resztą posypać danie już na talerzu.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!