sobota, 31 maja 2014

Placki po turecku Jamiego Olivera


Pora na przepis, który wykorzystałam już dwa razy - na ekspresowe placki po turecku, z mielonym mięsem, orzechami włoskimi, ziołową sałatką i fetą. Pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni", którą kupiłam od razu po polskiej premierze, czyli jakiś czas temu. Aż dziwne, że na blogu jeszcze nic się z niej nie pojawiło, bo jest naprawdę dobra. Przetestowałam już parę przepisów i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego, co można przygotować w 15 minut. Nie zawsze uda się w kwadrans (np. warzywa kroiłam sama, a nie w malakserze), ale jeśli będzie to, powiedzmy, 20 minut, to czy robi to wielką różnicę?;) Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym mięsem, chrupiącą sałatką i dopełniającym całości serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.


Placki z mięsem mielonym i sałatką
- 1/2 łyżki oleju
- 125g mięsa mielonego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 25g orzechów włoskich
- listki z 1 gałązki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 tortille
sałatka:
- 2 dymki
- 1/2 papryki
- 2 pomidory
- 1/8 dużego ogórka (pominęłam)
- 1/2 sałaty rzymskiej mini
- kilka gałązek kolendry
  (można zastąpić natką pietruszki)
- kilka gałązek koperku
- 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
- kawałek fety
- sos chili

1) Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso.
2) Doprawić solą, kuminem i papryką.
3) Dodać lekko pokruszone orzechy i posiekany rozmaryn.
4) Rozdzielić grudki mięsa i mieszać, aż zbrązowieje.
5) Pokroić warzywa na sałatkę i umieścić w misce.
6) Dolać oliwę i ocet, wymieszać, doprawić i posypać pokruszoną fetą.
7) Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny.
8) Zdjąć patelnię z ognia i rozgrzać drugą.
9) Ułożyć na niej jedną tortillę i rozprowadzić na niej mięso.
10) Podgrzać, zdjąć z patelni i powtórzyć czynności z drugą tortillą.
11) Ułożyć je na talerzach, rozłożyć na wierzchu sałatkę i trochę sosu chili.
12) Zwijać (najlepiej najpierw jedną krawędź, a następnie
prostopadle do tej krawędzi całość) i jeść!

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!