wtorek, 6 maja 2014

Ciasto z kaszą jaglaną


Czy najsmaczniejsze ciasta zawsze muszą być niezdrowe? Oczywiście, że nie! Nieprzekonanym polecam ten przepis. Jest naprawdę prosty i nie wymaga jakichś skomplikowanych składników. Po prostu kasza jaglana, twaróg, marchew, jabłka, rodzynki i parę innych podstawowych produktów. Upiekłam to ciasto na Wielkanoc i wszystkim bardzo smakowało. Gdybym nie powiedziała, że jest "dietetyczne", bez tłuszczu i z małą ilością cukru, pewnie nikt by się nie zorientował, bo jest tak pyszne, wilgotne i aromatyczne. Lubię w nim również to, że można łatwo modyfikować je na różne sposoby: zmieniać proporcje marchewki i jabłek, zastąpić je i rodzynki innymi owocami lub dodać jakieś przyprawy czy esencje.

Ciasto z kaszą jaglaną
- 100g suchej kaszy jaglanej
  (250g po ugotowaniu)
- 5 jajek
- 100g brązowego cukru
- 250g białego sera
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 75g mąki
- 100g rodzynek
  (lub innych suszonych owoców)
- garść płatków owsianych

1) Ugotować kaszę i odstawić do przestygnięcia.
2) W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na lekką masę.
3) Dodawać stopniowo twaróg, miksując na niskich obrotach.
4) Dodać kaszę, marchew startą na małych oczkach tarki
i jabłka starte na dużych.
5) Do masy wmieszać mąkę i rodzynki.
6) W czystej misce ubić białka na sztywną pianę.
7) Wmieszać ją delikatnie do reszty ciasta.
8) Przelać je do nasmarowanej i posypanej bułką tartą
blachy o wymiarach ok. 25x30 cm.
9) Posypać płatkami owsianymi i piec
w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut.

Przepis z tej strony.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 18
Kaloryczność jednej porcji: 120 kcal

10 komentarzy:

  1. fajny przepis, muszę go wypróbować, tylko nie wiem kiedy dodać przestudzoną kaszę i czy posypać przed czy po pieczeniu płatkami owsianymi (a może też trochę do środka...)?
    liczę na podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest bardzo fajny, zajadam się teraz kaszą jaglaną, tylko czy jest on bez żadnego spulchniacza, proszku do pieczenia,
    lub sody)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto nie wymaga żadnego spulchniacza

      Usuń
  3. No no! Ten ukrojony kawałek wygląda zaskakująco dobrze, jak na tak "uzdrowione" ciasto. Właśnie szukam przepisu na coś śniadaniowego do zrobienia z wyprzedzeniem, i chyba wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko ze ten link jest tylko dla zaproszonych użytkowników więc nie sprawdzę tego przepisu :)

      Usuń
  6. Zrobiłam dzisiaj to ciasto i wyszło rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!