piątek, 7 marca 2014

Trufle czekoladowe z ziemniakami purée


Ten przepis nie musiał czekać zbyt długo na wypróbowanie. Gdy na niego trafiłam, wiedziałam, że to będzie to;) Tradycyjne trufle z dodatkiem śmietany czy masła zdecydowanie wymagają "odchudzenia". Pomysł z dodaniem gniecionych ziemniaków to strzał w dziesiątkę! Naprawdę świetnie zastępują te mniej zdrowe składniki. Nie można wyczuć różnicy, bo trufle smakują idealnie i mają wspaniałą konsystencję. Jeśli wolicie, możecie ciemną czekoladę zastąpić mleczną. Ja na razie tego nie próbowałam, ale na pewno obie wersje są pyszne. W dodatku to wyjątkowo prosty przepis, który można modyfikować na jeszcze inne sposoby. Spróbujcie zmienić składniki do obtaczania (uwaga na cukier puder, zbytnio wsiąka w powierzchnię trufli) czy rodzaj esencji, ja na pewno tak zrobię przy następnym podejściu, które już niedługo;)

Trufle czekoladowe
z ziemniakami purée
- 200g gorzkiej czekolady
- 175g zimnego niedoprawionego
   purée z (mączystych) ziemniaków
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka kakao do obtoczenia
  (lub wiórki kokosowe czy posiekane orzechy)

1) Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
2) Dodać ziemniaki i esencję waniliową i dokładnie wymieszać.
3) Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
4) Nabierać po łyżce masy i formować z niej kulki.
5) Obtoczyć w kakao i układać w formie wyłożonej papierem.
6) Włożyć do lodówki, by trufle zrobiły się bardziej zwarte.
7) Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 16
Kaloryczność jednej sztuki: 45 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!