piątek, 28 marca 2014

Brownie z czerwoną fasolą - dietetyczne i przepyszne


Jeśli jesteście sceptyczni w stosunku do "odchudzonych" wypieków, to brownie zmieni Wasze podejście. Smakuje doskonale! Jest wilgotne i mocno czekoladowe, jak to brownie. Kto by pomyślał, że nie zawiera masła, a cukru też nie dodaje się do niego zbyt wiele. Czerwona fasola naprawdę czyni cuda;) Szkoda, że wcześniej nie upiekłam z nią brownie, ale lepiej późno niż wcale. Teraz chyba będę często wykorzystywać ten przepis i Wam też go polecam.


Brownie z czerwoną fasolą
- 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
  lub czekoladowych łezek + do posypania
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka polewy balsamicznej
  (lub octu balsamicznego)
- 1 łyżka mleka
- 165g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1) Fasolę i jajka rozdrobnić w blenderze na gładką masę.
2) Dodać kakao, czekoladę i również rozdrobnić.
3) Wlać olej, polewę balsamiczną i mleko.
4) Zmiksować z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i kawą.
5) Przelać do formy 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia 
i posypać garstką czekoladowych łezek.
6) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30-31 minuty lub
"do (w miarę, jak to w przypadku brownie) suchego patyczka".

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 105 kcal

 

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię brownie, smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, ciasta z fasolą jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. co z tą mąką? ;) w składnikach nie ma, w opisie jest "4) Zmiksować z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i kawą."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie jest bez mąki, ale z przyzwyczajenia wśród suchych składników ją wymieniłam, już poprawiam:)

      Usuń
  4. Hmm, widziałam już ciasto z cukinią, ale z czerwoną fasolą? Ciekawostka :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!