sobota, 11 stycznia 2014

Żeberka pieczone w syropie klonowym z rozmarynem


Kolejny przepis niezastąpionego Gina D'Acampo (z ksiązki "Buonissimo!"). Tym razem na żeberka, które "chodziły mi po głowie" już od jakiegoś czasu. To niezbyt zdrowy rodzaj mięsa, ale jakże pyszny i należny każdemu człowiekowi raz na kiedy;) Te są pieczone w syropie klonowym, sosie sojowym i soku jabłkowym z dodatkiem świeżego rozmarynu i całych ząbków czosnku, które pysznie się karmelizują i wprost rozpływają w ustach. Musicie spróbować! Mięso jest miękkie, a jednocześnie z wierzchu lekko chrupiące, bardzo aromatyczne i mistrzowsko doprawione. Słodko-słone połączenie znów się sprawdza.

Żeberka pieczone w syropie klonowym
z rozmarynem
- 8 żeberek wieprzowych (ok. 900g)
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 5 łyżek naturalnego soku jabłkowego
- 3 ząbki czosnku, nieobrane

1) Żeberka podzielić na sztuki i włożyć do miski.
2) Doprawić solą i pieprzem i dodać pozostałe składniki.
3) Dokładnie wymieszać i wetrzeć marynatę w mięso.
4) Wstawić do lodówki na 15 godzin, mieszać i wcierać marynatę w miarę możliwości co kilka godzin.
5) Po tym czasie wyjąć miskę z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
6) Rozłożyć żeberka w formie lub na blasze wyłożonej folią aluminiową
i przykryć drugim jej kawałkiem.
7) Piec na środkowym poziomie przez 15 minut, zdjąć folię i piec dalsze 30 minut.
8) Odwrócić żeberka i piec jeszcze 45 minut, po czym natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 2 godziny + marynowanie
Liczba porcji: 2

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!