piątek, 3 stycznia 2014

Kurczak z koprem włoskim, oliwkami i kiszoną cytryną


Niedawno kupiłam sobie pięknie wydaną książkę Pauli Wolfert "The Food of Morocco" i postanowiłam w końcu coś z niej wypróbować. Padło na przepis na udka z kurczaka z fenkułem, oliwkami i kiszoną cytryną, który odrobinę zmieniłam, anyżek zastępując nasionami kopru włoskiego oraz pomijając szafran. Oczywiście i tak wyszło przepysznie! Bardzo lubię marokańską kuchnię i chyba będę częściej przygotowywać dania z niej. Tak jak ten kurczak, są bogate w smaku i aromatyczne. Serdecznie polecam, nie przerażajcie się nietypowymi składnikami;) No i wszystkiego dobrego w nowym roku!:)


Kurczak z koprem włoskim,
oliwkami i kiszoną cytryną
- 2 udka z kurczaka
- 1 1/2 łyżki soli morskiej
- 3/4 l wody + 3 łyżki
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała kiszona cytryna
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 małe kopry włoskie (razem 450g)
- 10 oliwek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1) Z udek odciąć nadmiar tłuszczu i zamoczyć je w wodzie wymieszanej z solą na 1 1/2 godziny.
2) Rozgrzać oliwę na patelni, najlepiej żaroodpornej, i smażyć kurczaka skórą do dołu, aż będzie złota.
3) Zdjąć go z patelni i odstawić, a na nią dodać pokrojoną w plastry cebulę i wyciśnięty czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zmiękną.
4) Z cytryny usunąć miąższ, a skórkę przepłukać i pokroić na duże kawałki.
5) Dodać ją na patelnię razem z imbirem, nasionami kopru włoskiego i trzema łyżkami wody.
6) Wymieszać, dodać udka, przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
7) Udka przełożyć skórą do góry do naczynia żaroodpornego (lub zostawić w takiej patelni) razem z cebulą i cytryną, dodać przycięte i pokrojone wzdłuż na cienkie plastry kopry włoskie oraz oliwki (dokładnie opłukane).
8) Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30 minut.
9) Doprawić wg uznania solą i pieprzem i podawać, posypane natką pietruszki i listkami kopru.

Czas przygotowania: 3 godziny
Liczna porcji: 2
kaloryczność jednej porcji: 470 kcal

1 komentarz:

  1. Kopru włoskiego jeszcze nie próbowałam :( Cudowne połączenie smakowe! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!