piątek, 22 listopada 2013

Miodowo-korzenna granola z orzechami laskowymi i żurawiną


Ta granola uzależnia. Jest tak smaczna, chrupiąca i aromatyczna, że w ogóle się temu nie dziwię;) Wszystkie jej składniki są dla siebie stworzone! Miód, orzechy, żurawina, kardamon... Takiej granoli nie znajdzie się w sklepie, więc pozostaje przygotować ją samodzielnie, z czym nie ma wcale dużo pracy. Efekt jest niesamowity. Nie ma co udawać, że można ją jeść bezkarnie łyżkami, ale i tak jest wyjątkowo zdrowa. Polecam:)

Miodowo-korzenna granola
z orzechami laskowymi i żurawiną
- 250g orzechów laskowych
- 400g płatków owsianych (4 szklanki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 110g masła
- 220g miodu (użyłam gryczanego)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200g suszonej żurawiny

1) Orzechy rozdrobnić w blenderze tak, żeby zostały też większe kawałki.
2) W dużej misce wymieszać je z płatkami i solą.
3) W rondelku umieścić masło, miód, syrop klonowy, kardamon i cynamon.
4) Roztopić na małym ogniu, często mieszając.
5) Przelać do miski i dokładnie wymieszać z płatkami.
6) Przełożyć (lepiej najpierw połowę) na dwie blachy i docisnąć.
7) Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na ok. 50 minut (mieszać co 15 minut).
8) Wyjąć, wystudzić, wmieszać żurawinę i przesypać do szczelnego pojemnika.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Wychodzi 1,1 kg granoli

6 komentarzy:

  1. Domowa granola jest najzdrowsza i najsmaczniejsza ze wszytskich ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dołączenie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!