niedziela, 22 września 2013

Tofu shaoxing z anyżem


Tofu z sosem z winem shaoxing, z imbirem i anyżem gwiazdkowym chyba stanie się jednym z moich ulubionych dań. To prawda, że może nie jestem obiektywna, bo bardzo lubię całą azjatycką kuchnię, ale akurat ta propozycja spośród jej przepisów ostatnio wypróbowanych przeze mnie zdecydowanie się wyróżnia. Smakiem, bogatym aromatem i tym, że jedząc, można myślami przenieść się na Daleki Wschód, tak przynajmniej usłyszałam;) W dodatku obiad jest gotowy w kwadrans. Polecam!


Tofu shaoxing z anyżem
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- mały kawałek świeżego imbiru
- 4 łyżki wina shaoxing
- 1 anyż gwiazdkowaty
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 180g twardego tofu
- dymka lub szczypiorek

1) Wok lub patelnię rozgrzać na średnim ogniu i wlać olej sezamowy.
2) Dodać pokrojony w słupki wielkości zapałki imbir, smażyć minutę, mieszając.
3) Wlać wino i gotować przez 2 minuty lub aż odparuje w połowie.
4) Dodać anyż, sos hoisin, sos sojowy i tofu pokrojonego w plastry o grubości 0,5-1cm.
5) Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut, od czasu do czasu polewając tofu sosem.
6) Wyjąć tofu i odstawić, a sos gotować na większym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje.
7) Tofu rozłożyć do miseczek z ryżem, polać sosem i posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" Nicoli Graimes, wyd. GJ.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze!