poniedziałek, 2 września 2013

Kurczak stir-fry z liczi



Jak przeczytałam, kurczak z liczi to tradycyjne kantońskie danie. Ta wersja trochę różni się od oryginału, ponieważ jest mniej słodka, choć nadal słodko-kwaśny akcent jest obecny i dobrze skomponowany z ostrością imbiru i czosnku. Miałam w domu puszkę liczi i początkowo planowałam wykorzystać je do jakiegoś deseru, ale lubię połączenie owoców i mięsa, więc zdecydowałam się na ten przepis. Chyba dobrze zrobiłam, bo mam wrażenie, że właśnie w takim wydaniu liczi sprawdza się najlepiej. Niby proste danie z kurczaka i chrupiących warzyw, ale odświeżone dodatkiem tych specyficznych w smaku owoców.
 

Kurczak stir-fry z liczi
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżki + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki soku z liczi
- 2 łyżki wody
- 1 1/2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 1 szalotka
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki liczi
- dymka lub szczypiorek

1) Kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z połową sosu sojowego, winem ryżowym, olejem sezamowym, pieprzem oraz 1 łyżeczką skrobi i odstawić na 20 minut.
2) Wymieszać sok z liczi z resztą sosu sojowego i odstawić.
3) Rozpuścić 1/2 łyżki skrobi w wodzie i odstawić.
4) Wok lub patelnię mocno rozgrzać i dodać 1 łyżeczkę oleju.
5) Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć, mieszając, przez 10 sekund.
6) Dodać kurczaka, smażyć, aż będzie prawie gotowy i wyjąć z patelni.
7) Rozgrzać resztę oleju, dodać imbir i smażyć przez 10 sekund.
8) Dodać posiekaną szalotkę i marchew pokrojoną w plastry.
9) Smażyć, aż szalotką zmięknie i dodać pokrojoną w paski paprykę.
10) Smażyć przez minutę i dodać odsączone owoce liczi.
11) Przesunąć warzywa na boki i wlać sok z liczi z sosem sojowym.
12) Zagotować, wlać wodę ze skrobią i szybko wymieszać.
13) Gdy sos się zagęści, dodać z powrotem kurczaka i mieszać przez 2 minuty.
14) Wmieszać posiekaną dymkę lub szczypiorek i podawać.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal

5 komentarzy:

  1. wiem jak smakuje liczi, więc na pewno jest to przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm super!!!!

    zapraszam na ekspresowe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dania typu stir-fry, ale z liczi takiego jeszcze nie jadłam, pomysł do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!