środa, 21 sierpnia 2013

Ryba w słodko-kwaśnym sosie z papryką z "Jerusalem"


Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi;) W zasadzie każdy przepis z niej zapowiada się doskonale i ma się ochotę wszystkie je wypróbować. Mnie do tej pory udało się wykorzystać dopiero kilka, ale pilnie nadrabiam zaległości;) Dzisiaj na blogu ryba w słodko-kwaśnym sosie z papryką, cebulą i pomidorami, doprawionym kolendrą i curry. Można ją jeść na ciepło, ale najlepsza jest na zimno, zwłaszcza po jakimś czasie, gdy wszystkie smaki się "przegryzą". Polecam ten przepis, bo, mimo dość długiej listy składników i czynności do wykonania, nie sprawia problemów. To dobra odmiana od tradycyjnie przygotowywanej ryby i może być sycącą przystawką lub stanowić danie główne.

Ryba w słodko-kwaśnym
sosie z papryką
- 2 łyżki oleju
- 1 spora cebula (175g)
- 1/2 łyżki nasion kolendry
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- niecała łyżka curry
- 2 małe pomidory (razem 175g)
- 1 1/4 łyżki cukru
- 2 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 2 filety z dorsza lub podobnej ryby (250g)
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
- sól, pieprz

1) Na patelni rozgrzać połowę oleju.
2) Dodać cebulę pokrojoną w plastry grube na 1cm i nasiona kolendry.
3) Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając.
4) Dodać pokrojoną w paski o grubości 1cm paprykę i smażyć dalej przez 10 minut.
5) Dodać wyciśnięty czosnek, liście laurowe, curry i drobno posiekane pomidory.
6) Smażyć przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
7) Dodać cukier, ocet, ok. 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
8) Kontynuować gotowanie przez 5 minut.
9) W międzyczasie rozgrzać pozostały olej na drugiej patelni.
10) Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu i obtoczyć w niej rybę.
11) Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i smażyć z dwóch stron po 2 minuty.
12) Rybę i warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania.
13) Dolać ok. 1/2 szklanki, by ryba była zanurzona w wodzie i warzywach.
14) Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 st. C
na 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana.
15) Wyjąć, zostawić do ostygnięcia i posypać pietruszką.
16) Najlepiej smakuje na zimno, nawet na drugi dzień, z chlebem.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

4 komentarze:

  1. Genialna ksiazka (poprzednia zreszta tez), swietny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę przypomina naszą rybę po grecku :) Chętnie spróbuje - zapowiada się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!