poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pappardelle z grillowaną papryką i bazylią

Na książkę "Dieta Italiana" Gina D'Acampo zawsze mogę liczyć, jeśli chodzi o przepisy na szybkie, zdrowe i pełne smaku dania. Jednym z nich jest ten makaron z grillowaną papryką, czosnkiem i świeżą bazylią. Można go przygotować naprawdę błyskawicznie. Potrzeba do tego niewielu składników, co jeszcze ułatwia sprawę, a efekt i tak jest smakowity. W tym wypadku liczy się prostota, a także wyrazistość czosnku, papryki i bazylii. Warto wypróbować to połączenie, zestawiając je z makaronem, by otrzymać pyszne danie na każdą porę roku.


Pappardelle z grillowaną papryką i bazylią
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 grillowane czerwone papryki ze słoika
- sól, pieprz
- kilkanaście listków bazylii
- 175g makaronu

1) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej pokrojony w plasterki czosnek przez 30 sekund.
2) Dodać odsączone i pokrojone w paski papryki, podgrzewać przez 2 minuty i doprawić.
3) Z gotowania makaronu zachować 2 łyżki wody.
4) Przełożyć makaron na patelnię, dodać bazylię i zostawioną wodę.
5) Wymieszać i podawać z dodatkowymi listkami bazylii.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze!