sobota, 27 lipca 2013

Bakewell cake z malinami


Pyszne i delikatne migdałowe ciasto z moimi ulubionymi malinami, tak najkrócej mogę opisać moją dzisiejszą propozycję. Ten przepis warto mieć w zanadrzu, bo to świetny sposób, by szybko i łatwo przygotować całkiem wykwintny deser. W ciastach z migdałami często tworzy się marcepanowy środek, który jest chyba w nich najlepszy;) Tak jest również w tym przypadku. Maliny, które zmieniają się w pyszną, lekko kwaskowatą warstwę, idealnie pasują do reszty ciasta i równoważą jego smak. Spróbujcie, bo jest naprawdę dobre (i znika błyskawicznie)!

Bakewell cake z malinami
- 140g miękkiego masła
- 140g cukru pudru (lub drobnego cukru)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 140g zwykłej mąki
- 140g mielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g malin
- 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
- cukier puder do posypania

1) Masło utrzeć z cukrem, a następnie z jajkami.
2) Dodać esencję migdałową i zmiksować.
3) W drugiej misce wymieszać mąkę,
proszek do pieczenia i mielone migdały.
4) Połączyć suche i mokre składniki.
5) Okrągłą formę z wyjmowanym dnem
o średnicy 20 cm wysmarować masłem.
6) Przełożyć do niej połowę ciasta i wyrównać.
7) Równomiernie rozłożyć maliny.
8) Przykryć je resztą ciasta i wyrównać wierzch.
9) Posypać migdałami.
10) Piec w temperaturze 180 st. C
przez 50 minut, aż będzie złote.
11) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Przepis (z moimi zmianami) stąd.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal

8 komentarzy:

  1. uhuuu! ale pyszne :] wygląda bardzo kusząco, z tymi malinami szczególnie. bardzo wakacyjnie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląd - świetny :)
    smak pewnie jeszcze lepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada cudownie ! ;)) narobilas mi ochote na maliny

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje,ale chyba jest na małą blaszkę,prawda?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, tak, na taką 20 cm. Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze!