czwartek, 27 czerwca 2013

Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią

W czasie sesji raczej nie ma czasu na przygotowywanie bardziej skomplikowanych dań, dlatego ta sałatka w tym okresie świetnie się sprawdzi. Wystarczy 10 minut, by przyrządzić ją na obiad czy lunch. Smakuje świetnie, jest lekko pikantna i lekka, a przy tym sycąca. W dodatku to dobry sposób na wykorzystanie pomidorów, na które mamy teraz sezon.


Sałatka z fasoli i pomidorów
z chili i bazylią
- 1 puszka fasoli Jaś
- 250g pomidorów
- 1 czerwona papryczka chili
- mały pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki czerwonego octu winnego

1) Fasolę odsączyć, przepłukać i umieścić w misce.
2) Dodać pokrojone w kostkę pomidory.
3) Chili, bazylię, czosnek, olej i ocet zmiksować w blenderze.
4) Dodać do fasoli i pomidorów i wymieszać.
5) Podawać z dodatkowymi całymi listkami bazylii.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal

4 komentarze:

  1. doskonałe połączenie smaków:) wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, sycaca, prosta. Czego chciec wiecej?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo doby pomysł an konkretną sycącą sałatke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm... fasolka :) Jak ja za nią tęsknię :)
    Super sałatka!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!