piątek, 3 maja 2013

Pieczona kaczka po wietnamsku


Kolejny przepis z "Vietnamese Street Food", ale tym razem trudniejszy i bardziej czasochłonny. I dużo mniej fotogeniczny;) Mieszanka przypraw i miodu, którą pokryta jest kaczka, przypieka się i karmelizuje, nadając mięsu smaku, ale nie wyglądając zbyt ładnie. Zastanawiałam się, czy w ogóle umieszczać ten przepis, ale efekt jest tak smaczny, że szkoda by było tego nie zrobić. W Wietnamie kaczkę zwykle przygotowuje się na ulicznym rożnie, skąd po zakupie zabiera do domu i je z ryżem i warzywami. Ja przygotowałam ją od początku do końca, co wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto! To chyba najlepsza kaczka, jaką jadłam - soczysta, aromatyczna i po prostu przepyszna.

Pieczona kaczka po wietnamsku
- 1 mała kaczka (1,5-2kg)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
- kawałek imbiru (3cm)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 dymki

1) Usunąć nadmiar tłuszczu i szyję wypatroszonej kaczki.
2) Umyć ją i osuszyć, a następnie ostrożnie oddzielić skórę od mięsa.
3) Anyż, cynamon, pieprz syczuański, goździki, imbir i koper
umieścić na rozgrzanej patelni lub w piekarniku (160 st. C) 
i prażyć przez kilka minut, aż będą intensywnie pachnieć.
4) Przesypać do moździerza i dokładnie rozgnieść.
5) Wmieszać posiekany imbir i wetrzeć mieszankę w skórę kaczki i pod nią.
6) Schować do lodówki, najlepiej nie przykrywając, by skóra wyschła
i była chrupiąca po upieczeniu (ja tak nie robiłam).
7) Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. C.
8) Wymieszać sos rybny, olej, miód i sos sojowy.
9) Mieszankę wetrzeć w skórę kaczki i pod nią.
10) Czosnek grubo posiekać, chili przepołowić, a dymki pokroić na trzy części.
11) Włożyć warzywa do środka kaczki i spiąć patyczkiem.
12) Położyć kaczkę na boku w blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika.
13) Piec przez 30 minut, polewając ją powstałymi sokami.
14) Odwrócić na drugi bok i piec przez kolejne 30 minut.
15) Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i odwrócić kaczkę piersią do góry.
16) Piec przez 20 minut lub do momentu, aż po wbiciu wykałaczki wypłynie przezroczysty sok.
17) Kaczkę można też piec na rożnie przez 1 godzinę.

Czas przygotowania: 2 1/2 godziny + marynowanie
Liczba porcji: 2-3

3 komentarze:

  1. raz w zyciu zabralam sie za kaczke, jednak poleglam podczas jej patroszenia, ktore zajelo mi ponad godzine, a zajeloby pewnie i caly dzien, tylko zaczelam sie wspierac tutorialem na youtubie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczuszka wyszła rewelacja. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!