środa, 15 maja 2013

Curry z pieczarek i pomidorów


Curry to jedno z moich ulubionych dań, a tak dawno go nie robiłam! I wcale nie dlatego, że mi się znudziło, bo curry przecież nigdy dość;D Może mieć tyle wersji: z mięsem, różnymi warzywami, a nawet z owocami. Tym razem przyszło mi do głowy, że pieczarki przecież też się nadają i znalazłam przepis na curry z pomidorami i pieczarkami. Bardzo smaczne. I bardzo dietetyczne, dlatego dla równowagi podałam je z czosnkowymi chlebkami naan;) Wy możecie jakoś je zastąpić, by było trochę zdrowiej, np. ryżem, najlepiej brązowym. Cokolwiek wybrać, i tak danie jest świetne. Pieczarki nabierają wyrazu, a różnorodne przyprawy tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Kolejny raz proste składniki okazują się mieć wyjątkowy potencjał.


Curry pieczarkowe
- 1/2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki nasion kminku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta kurkumy
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1 zielona papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 250g krojonych pomidorów z puszki
- 300g pieczarek
- 2 chlebki naan
- kolendra lub dymka do przybrania

1) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
2) Przez 2-3 minuty smażyć nasiona kminku, pieprzu, kardamon i kurkumę.
3) Dodać drobno posiekaną cebulą i smażyć przez kilka minut.
4) Wsypać kminek, kolendrę oraz garam masala i podgrzewać przez 2 minuty.
5) Wrzucić posiekane chili oraz starty czosnek i imbir, smażyć 1-2 minuty, mieszając.
6) Dodać pomidory i szczyptę soli i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
7) Dorzucić pokrojone na połówki pieczarki i gotować jeszcze 10 minut.
8) Podawać z chlebkiem naan i posiekaną dymką.

Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal

4 komentarze:

  1. Bardzo fajna i smaczna propozycja na wegetariański obiad :) Zapraszam do udziału w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, ze sie nadaja, i to jeszcze jak! Musialo oblednie pachniec i smakowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez strasznie lubię curry, ale nie robię go często. W sumie sam nie wiem czemu, bo niektóre są naprawdę pracochłonne, ale można również zrobić takie warzywne w dosłownie chwilkę... Przeproszę się z kuchnia indyjską :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!