sobota, 27 kwietnia 2013

Szkocki gulasz z sarniny z chrupiącym purée ziemniaczanym i kapustą włoską z marchewką


Przepis w sam raz na jutrzejszy - niedzielny - obiad. Jeśli tylko uda Wam się kupić sarninę, nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się tym pysznym daniem ze szkockim rodowodem (choć z powodzeniem można zastąpić ją chudą wołowiną). Gulasz dzięki dodatkowi rzepy, wina i dżemu smakuje naprawdę oryginalnie. A w połączeniu z purée z cebulką, natką pietruszki i skirlie, czyli podprażonym owsem, oraz kapustą włoską z marchewką i śmietaną jeszcze bardziej nietypowo. Całość jest w zasadzie idealna - to sycąca (nawet bardzo, bo chciałam wykorzystać całe mięso i porcja wyszła mi spora;D) i wyjątkowo smakowita propozycja na niespieszny obiad.

Szkocki gulasz z sarny
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchew
- 1/4 rzepy
- 1 ząbek czosnku
- 700g sarniny (z łopatki)
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki dżemu z jarzębiny
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka wody
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku    

1) W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę oleju i masło.
2) Dodać pokrojone w kostkę warzywa i smażyć 4-5 minut.
3) Dodać posiekany czosnek i smażyć przez kolejną minutę.
4) Wyjąć warzywa i odstawić.
5) Sarninę pokroić w kostkę i obtoczyć w doprawionej solą i pieprzem mące.
6) Dodać resztę oleju i podsmażyć mięso na dużym ogniu z każdej strony, aż zbrązowieje.
7) Wyjąć i odstawić, a do garnka dodać dżem i wino, zdrapując pozostałości z dna.
8) Wlać wodę i dodać liść laurowy, tymianek, warzywa i mięso, doprawić i zagotować.
9) Gotować przez ok. 1 1/2 godziny lub aż mięso będzie miękkie.
10) Podawać z przygotowanym w międzyczasie purée i kapustą.

Przepis, trochę zmieniony, stąd

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 2 duże
Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal

 
Purée ze skirlie i cebulką
- 500g ziemniaków
- 1/2 łyżki masła
- 2 małe cebule
- 25g owsa łamanego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz  

1) Na patelni rozgrzać masło i dodać drobno posiekaną cebulę.
2) Smażyć 5-10 minut, aż będzie złota i miękka.
3) Dodać kaszę i mieszać, aż wchłonie całe masło.
4) Prażyć dalej przez 5 minut, uważając, by nie przypalić.
5) Odcedzić ugotowane w międzyczasie ziemniaki.
6) Dokładnie ugnieść, dodając mleko, skirlie, natkę, sól i pieprz do smaku.   

Kremowa kapusta włoska
z marchewką
- 1/2 małej kapusty włoskiej
- 1 marchew
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany kremówki

1) Zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb kapusty.
2) Posiekać drobno, a marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3) W garnku zagotować trochę wody i dodać warzywa.
4) Gotować kilka minut, aż będą miękkie.
5) Odlać ewentualny nadmiar wody i doprawić.
6) Dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać.  

3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam sarniny... jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ten dżem można zastapić jakimś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, może być z czarnej porzeczki albo żurawiny

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!