niedziela, 14 kwietnia 2013

Spaghetti z oliwkami i anchois wg Nigelli


W książce "Nigellissima" (z której pochodzi moja dzisiejsza propozycja) i w ogóle u Nigelli Lawson nie znajdziemy zbyt wielu przepisów z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Dla niej to chyba abstrakcja;) Ale dla takiej wersji makaronu orkiszowego zrobiła wyjątek. Ja z reguły używam zwykłego pełnoziarnistego, który autorka również poleca do tego dania, ale akurat mi się skończył, dlatego tym razem jest mniej zdrowo;) Ale nadrabiam w tej kwestii innymi modyfikacjami, bo zdecydowanie nie trzeba gotować go po 100g na osobę ani dodawać 60ml oliwy;) Taka wersja też jest pyszna i zdecydowanie godna polecenia! Dopełniony natką pietruszki, piniolami i cytryną intensywny smak anchois w połączeniu z oliwkami stanowi o wyjątkowości tego dania. Całość jest bardzo oryginalna, wyrazista i pyszna.

Spaghetti z oliwkami i anchois
- 8 zielonych oliwek bez pestek
- 8 filecików anchois
- 1 mały ząbek czosnku
- skórka i sok z niecałej 1/2 cytryny
- mały pęczek pietruszki
- 2 łyżki (15g) orzeszków piniowych
- 2 łyżki oliwy
- 160g spaghetti
- szczypta pieprzu

1) Zmiksować w blenderze wszystkie składniki (oprócz makaronu;D i pieprzu).
2) Odlać trochę wody z gotowania makaronu i dodać 2 łyżki do sosu.
3) Przełożyć odcedzony makaron do garnka i wymieszać z sosem.
4) Dolać trochę zachowanej wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty.
5) Przed podaniem doprawić pieprzem i ew. solą i sokiem z cytryny.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze!