poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Makaron soba z tofu, ogórkiem i awokado


Soba to jeden z moich (wielu) ulubionych makaronów. Jego gryczany posmak bardzo mi odpowiada, choć niestety ten, który udało mi się kupić, w składzie ma tylko 30% mąki gryczanej. Może być jedzony zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego moja dzisiejsza propozycja świetnie nadaje się na lunch do zabrania. Awokado i tofu sprawiają, że danie jest sycące, ogórek dodaje świeżości, a imbir, chili i dymka - azjatyckiej wyrazistości. Ponadto całość jest wyjątkowo prosta, szybka do przyrządzenia i bardzo zdrowa, a przy tym pełna smaku.

Soba z tofu, ogórkiem
i awokado
- kawałek imbiru (2cm)
- 1 żółta ostra papryczka
- 2 łyżki cukru
- 40 ml wody
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 180g tofu
- 125g makaronu soba
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 awokado
- 1 łyżka sezamu
- 1 dymka

1) W rondelku zagotować imbir i papryczkę, pokrojone w cienkie paseczki, wodę i cukier.
2) Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut, aż imbir i chili zmiękną.
3) W miseczce wymieszać sok z limonki, sos sojowy i 1 łyżkę powstałego syropu.
4) Dodać pokrojone w kostkę tofu, dokładnie wymieszać i odstawić.
5) Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z olejem i 1 łyżką syropu.
6) Rozłożyć na talerze, a na wierzchu rozłożyć plastry obranego,
przekrojonego na pół i wypestkowanego ogórka, plastry awokado i tofu.
7) Polać resztą syropu razem z imbirem i chili i posypać sezamem i posiekaną dymką.
8) Podawać na ciepło lub na zimno.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność porcji: 530 kcal

2 komentarze:

  1. Rewelacyjny przepis, interesujący, zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!