wtorek, 9 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane z chili, czekoladą i kandyzowaną skórką cytronu


Kolejna odsłona łatwych pełnoziarnistych ciasteczek owsianych. Tym razem... z pikantnym akcentem. Chili w płatkach świetnie do nich pasuje, a ciemna czekolada i ciągnąca się, kandyzowana skórka cytronu uzupełniają ich smak. Nie ma się co bać dodatku ostrej papryczki, która ma przecież same zalety i doskonale wpływa na samopoczucie. Efekt zaskakuje - ciastka są wyraziste, chrupiące i bardzo oryginalne w smaku. Polecam.

Ciasteczka owsiane z chili, czekoladą
i kandyzowaną skórką cytronu
- 100g masła
- 70g cukru
- 1 jajko
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150g płatków owsianych ("górskich")
- 25g łezek z ciemnej czekolady
- 50g kandyzowanej skórki cytronu
- 2 łyżeczki chili w płatkach

1) Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
2) Dodać jajko i dokładnie zmiksować.
3) Wymieszać mąkę, sodę i sól i dodać do masy.
4) Wsypać płatki owsiane, czekoladę, skórkę z cytronu i chili.
5) Wyrobić masę i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
6) Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7) Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 170 st. przez ok. 18 minut.
8) Zsunąć z blachy i zostawić do ostygnięcia.

Przepis, trochę zmieniony, stąd.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 26
Kaloryczność jednej sztuki: 95 kcal



4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze!