piątek, 22 marca 2013

Owsianka na ostro - z serem pecorino i octem balsamicznym


Zawsze najbardziej lubiłam najprostszą owsiankę: na wodzie i mleku, ze szczyptą soli i ew. płatkami kukurydzianymi;) Dlatego gdy trafiłam na przepis na jej całkiem wytrawną wersję, od razu wiedziałam, że taka też na pewno będzie mi smakować. Ja do swojej wybrałam słono-pikantny ser pecorino i odrobinę octu balsamicznego, który stanowi ciekawy akcent. Przygotowałam ją nie z płatków owsianych, a z kaszy z łamanego obłuszczonego ziarna owsa, ale z pewnością każda wersja jest pyszna! Wyrazista, kremowa i idealna na śniadanie. Albo obiad;D

Owsianka z serem pecorino
i octem balsamicznym
- 2 szklanki wody
- 140g (1 szklanka) steel-cut oats
  (łamanego obłuszczonego ziarna owsa)
- sól, pieprz
- 2 łyżki mleka
- kawałek sera pecorino + na wierzch
- odrobina octu balsamicznego do podania

1) Zagotować wodę i dodać kaszę.
2) Posolić i gotować przez 20 minut.
3) Dodać mleko i starty ser.
4) Wymieszać i ew. doprawić.
5) Przełożyć do miseczek, posypać serem i świeżo mielonym pieprzem, polać octem balsamicznym.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal

7 komentarzy:

  1. Takiej na ostro jeszcze nie jadłam :)
    Bardzo fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostra owsianka to dla mnie wciąż ekstrawagancja... Może kiedyś odważę się spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. na wytrawnie? czemu nie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł do tej pory jadłam tylko na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wytrawną widzę po raz pierwszy, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a kiedy dodać ocet? na koniec, czy podczas gotowania?

    OdpowiedzUsuń
  7. polać na koniec, poprawiłam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!