sobota, 2 marca 2013

Fajitas z krewetkami i kiełbasą


Dawno nie jadłam nic meksykańskiego, dlatego te pyszne fajitas z krewetkami i kiełbasą były miłą odmianą. Zdecydowanie mogę polecić to danie, bo jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, a smak - satysfakcjonujący;D Chętnie niedługo powtórzę taki obiad. Mamy tu delikatne krewetki, nieco mniej delikatną kiełbasę, podsmażoną paprykę, limonkę, dymkę... Czyli dobre połączenie smaków. W dodatku kto by nie lubił tortilli i zabawy z zawijaniem w nie jedzenia;)

Fajitas z krewetkami
i kiełbasą
- 150g krewetek
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 2 dymki
- 1 żółta papryczka chili
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona papryka
- 120g kiełbasy
  (użyłam drobiowej)
- 2 tortille

1) Wymieszać sok z 1/2 limonki, posiekany czosnek, chili i białą część dymki.
2) Dodać obrane krewetki, lekko doprawić, wymieszać i odstawić.
3) Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na dużym ogniu,
aż zmięknie, kilka minut, lekko ją doprawiając.
4) Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, chwilę smażyć, a następnie dodać krewetki.
5) Zmniejszyć ogień i smażyć je przez ok. 1 - 2 minuty z każdej strony.
6) W międzyczasie podgrzać tortille, położyć na talerze, a na nie wyłożyć zawartość patelni.
7) Posypać posiekaną zieloną częścią dymki i ułożyć cząstki pozostałej limonki.
8) Skropić danie sokiem i zawijać.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 370 kcal

5 komentarzy:

  1. krewetki i kiełbasa? ciekawe połączenie, ale smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. baaaaaaaardzo smaczne polaczenie smakow:):) pyyychotka:) krolewskie dodalam krewetki a kielbaseke wiejska bez konserwantow od Kani:) polecam wsyztskim ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. mowisz, ze taki dobry ten kania? nie probowalem.. moze kupie nastepnym razem :P ale krewetki z kielbasa to polaczenie wybuchowe....ale oplacalo sie:) dzieki za wstawke

    OdpowiedzUsuń
  4. super rpzpeis i poalczenie jami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!