wtorek, 5 marca 2013

Ciasteczka owsiane z granatem i czekoladą


Jeśli jest coś, co można piec i piec, nigdy się nie nudząc, to są to m.in. ciasteczka. Zwłaszcza owsiane, ze smakowitymi dodatkami, które za każdym razem mogą być inne. Ja tym razem nietypowo wybrałam nasiona granatu i ciemną czekoladę, tworzące świetne zestawienie lekko kwaśnego i słodkiego smaku. Ciastka są spore, pożywne i pyszne. Naprawdę uzależniające. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam wykorzystanie w ten sposób granatu:)

Ciasteczka owsiane
z granatem i czekoladą
- 100g masła
- 100g zwykłego cukru
- 80g cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80g zwykłej mąki
- 100g błyskawicznych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 50g łezek z ciemnej czekolady
- 1 granat

1) Miękkie masło utrzeć z cukrem.
2) Dodać jajko i esencję waniliową.
3) W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane,
proszek do pieczenia, sodę i sól.
4) Dodawać po trochu suche składniki, dokładnie miksując.
5) Delikatnie wmieszać czekoladę i nasiona granatu.
6) Nabierać porcje ciasta i kłaść w sporych odstępach
na blasze z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczając.
7) Piec w temperaturze 190 st. C przez 25-30 minut.
8) Zdjąć razem z papierem z blachy i zostawić do ostygnięcia.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 19
Kaloryczność jednej sztuki: 155 kcal

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zdrowe i chrupiace ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł dodanie granatu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacha idealne do chrupania :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich ciasteczek zjadłabym cały talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. już sobie wyobrażam jakie one są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, genialne ciasteczka!!!!<3<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam już raz i mam nadzieje, że dzisiaj nie rozleją mi się po całej blaszce:)))Uwielbiam je♡♡♡Mam nadzieję że zawierają mało kalorii;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłaś ciasteczka na termoobiegu czy na czym, bo mi sie rozlewaja i spalaja, wyglądają jak schabowe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!