poniedziałek, 11 lutego 2013

Krajanka z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i czekoladą


Jedne z moich ulubionych składników w jednej krajance: płatki owsiane, masło orzechowe i czekolada. Pycha. No i mąka pełnoziarnista, dzięki której nie jest to po prostu coś słodkiego, ale całkiem zdrowa, pełnowartościowa przekąska. Serdecznie polecam te kwadraty. Są wyraziste, zbite, lekko ciągnące i wyjątkowo smaczne. Ponadto doskonałe do zabrania na uczelnię czy do pracy. No i pachną niesamowicie!

Krajanka z płatkami owsianymi,
masłem orzechowym i czekoladą
- 190g (3/4 szklanki) masła orzechowego
- 110g (1/2 szklanki) cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 150g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120g (1 szklanka) płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody (może być mniej)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki (40g) łezek z ciemnej czekolady

1) Utrzeć masło orzechowe z cukrem, 2-3 minuty.
2) Dodać esencję waniliową i zmiksować.
3) Wsypać mąkę, płatki owsiane, sodę i sól, zmiksować.
4) Dodać mleko, zmiksować i wmieszać czekoladę.
5) Uformować z ciasta kulę i przełożyć do kwadratowej
formy o boku 21cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Rozgnieść ją, dociskając do dna.
7) Piec w temperaturze 180 st. C przez 18-20 minut.
8) Zostawić do ostygnięcia i pokroić na kwadraty.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 9
Kaloryczność jednej sztuki: 320 kcal

4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze!