sobota, 12 stycznia 2013

Sos barbecue w 5 minut


Od czasu do czasu zdarza mi się kupować gotowy sos barbecue, ale tym razem postanowiłam sama go zrobić. Nie od podstaw, ale za to szybko, bezproblemowo i z bardzo smakowitym rezultatem! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo taki sos jest podobny, a nawet lepszy od tych ze sklepu. Słodko-pikantny, a za sprawą wędzonej papryki lekko "dymny" i naprawdę ciekawy - świetny dodatek do kanapek czy mięs. Polecam:)

Szybki sos BBQ
- 400g łagodnego keczupu
  (jak najlepszej jakości)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki melasy
- odrobina tabasco
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli i pieprzu
- sok z 1/2 cytryny

1) W rondlu wymieszać wszystkie składniki oprócz soku z cytryny.
2) Zagotować, często mieszając i trzymać na ogniu przez 1-2 minuty.
3) Dodać sok z cytryny i pogotować minutę, wyjąć liść laurowy.
4) Przelać do dwóch małych słoików i przechowywać w lodówce.

1 komentarz:

  1. Świetny :) Ja zawsze jadam kupiony sos, bo przyznaję, że nie chcę mi się go robić. No i nigdy nie znalazłam godnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!