wtorek, 15 stycznia 2013

Pełnoziarniste drożdżówki z budyniem


Prawie nigdy nie kupuję w piekarni żadnych pączków, słodkich bułek czy rogali, co nie znaczy, że nie lubię takich wypieków;) Wręcz przeciwnie - ale tylko domowej roboty i w zdrowszej wersji. Mam nadzieję, że ten przepis Wam się spodoba i od czasu do czasu upieczecie takie zdrowe, pełnoziarniste drożdżówki. Można je jeść w zasadzie bez wyrzutów sumienia, nie odczuwając bardzo szybko głodu ponownie, jak w przypadku wypieków z białej mąki. A przy tym cieszyć się z tego, że samodzielnie zrobiło się coś tak smakowitego i ładnego:D Serdecznie polecam te drożdżówki, bo są pyszne, niezbyt słodkie i z lekko wyczuwalnym aromatem kardamonu, a przechowywane w szczelnym pudełku zachowują świeżość przez kilka dni, choć najlepsze są oczywiście od razu po upieczeniu.

Pełnoziarniste
drożdżówki z budyniem
- 25g drożdży
- 50g masła
- 175ml mleka
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 porcji budyniu waniliowego
  (czyli z 250ml mleka)
- 1 jajko
- cukier puder, woda
- wiórki kokosowe

1) Drożdże pokruszyć do miski.
2) Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C.
3) Zalać drożdże małą ilością mleka i mieszać, aż się rozpuszczą.
4) Dodać resztę mleka, cukier, kardamon i prawie całą mąkę.
5) Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od brzegów miski.
6) Posypać je cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką
i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut).
7) Wyłożyć ciasto i zagnieść z resztą mąki.
8) Podzielić je na 8 kawałków jednakowej wielkości.
9) Uformować z nich okrągłe bułki.
10) Położyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
11) Lekko spłaszczyć dłonią i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
12) Przygotować nadzienie - ugotować budyń według
przepisu na opakowaniu i zostawić do przestygnięcia.
13) Na środku każdej bułki zrobić wgłębienie i nałożyć po łyżce budyniu.
14) Posmarować brzegi rozmąconym jajkiem.
15) Piec w temperaturze 225 st. C przez 10 minut.
16) Zostawić do ostygnięcia na kratce.
17) Z cukru pudru i odrobiny wody utrzeć lukier.
18) Polać nim bułeczki i posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 230 kcal

7 komentarzy:

  1. Domowe, pełnoziarniste... To najlepsze drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pełnoziarniste z budyniem <3 Nie ma nic lepszego jak domowe, zdrowe i pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię domowe drożdżówki, dużo smaczniejsze od sklepowych. Ładnie i apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bułki drożdżowe, a najbardziej właśnie te z budyniem i z twarogiem - Twoje wyglądają świetnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowki wyglądają rewelacyjnie :) aż chce się jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo nie! Uwielbiam drożdżówki i to z budyniem, a te dodatkowo są pełnoziarniste... Teraz nie mam wyboru, muszę koniecznie wziąć się do pieczenia i wypróbować. Olać sesję :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach wyglądają bosko, uwielbiam tekie drożdżóweczki:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!