sobota, 26 stycznia 2013

Brownies z daktylami


Brownies oczywiście też może mieć swoją zdrowszą wersję, a ja lubię zdrowsze wersje, więc taką przygotowałam;D Może nie jest specjalnie dietetyczna, ale na pewno pozbawiona wielkich ilości masła i cukru, jakie zwykle zawierają ciasta tego typu. Przepis pochodzi z książki Billa Grangera "Nakarm mnie". Odrobinę go zmieniłam, a brownies podałam z puddingiem waniliowym, który pasował idealnie do tego ciężkiego, wilgotnego ciasta. Serdecznie polecam:)

Brownies z daktylami
- 140g masła
- 150g drobno posiekanych daktyli
- 60g cukru (najlepiej brązowego)
- 60g kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 90g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
 
1) Roztopić masło, zdjąć z ognia, wmieszać daktyle i odstawić.
2) Do dużej miski przesiać kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier.
3) W mniejszej misce ubić jajka z esencją waniliową.
4) Wmieszać masło z daktylami i połączyć z suchymi składnikami.
5) Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia
kwadratowej formy o boku ok. 21cm.
6) Piec w temperaturze 160 st. przez 20-25 minut.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal

7 komentarzy:

  1. Przepis godny wypróbowania, szczególnie na mojego bloga (pasuje mi do mojej nazwy) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne takie ciemne, zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ależ ma cudownie głęboki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam świetne przepisy więc nominuję cię i zapraszam do Libster blog http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/dziekuje-bardzo-za-nominacje-do.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!