niedziela, 16 grudnia 2012

Pieczone kacze udka z rozmarynem, szalotkami i sosem z żurawiny i granatu


Dzisiaj niedziela, więc zapraszam na niedzielny obiad:) Pieczone kacze udka to na niego dobra propozycja z uwagi na czas ich przygotowania, na które możemy sobie zwykle pozwolić właśnie w ten dzień. Ja połączyłam je z karmelizowanymi szalotkami, czosnkiem, rozmarynem i sosem ze świeżej żurawiny i granatu, co okazało się dobrym pomysłem! Całość wyszła niezwykle smaczna, podkreślona słodyczą dodatków i bardzo aromatyczna. Polecam, zwłaszcza że kaczka jest coraz popularniejsza i łatwiej dostępna.

Pieczone kacze udka
z rozmarynem, szalotkami
i sosem z żurawiny i granatu
- 2 kacze udka ze skórą
- sól, pieprz
- olej do posmarowania
- 3 szalotki
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka listków rozmarynu
- 180g żurawiny
- 1 granat
- 1 łyżka cukru

1) Kacze udka położyć w nasmarowanej olejem formie.
2) Doprawić i posypać rozmarynem, pokrojoną w plasterki
szalotką i czosnkiem pokrojonym w słupki.
3) Piec w temperaturze 180-200 st. C przez 1 1/4 godziny (lub aż będą dobre;D).
4) W tym czasie przygotować sos: wsypać żurawinę do garnka,
dodać sok z 1/2 granatu i cukier.
5) Gotować, aż żurawina popęka, a sos się zagęści.
6) Dodać większość z drugiej połowy granatu.
7) Udka podawać np. z puree z ziemniaków,
skarmelizowanymi szalotkami, czosnkiem i sosem.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawa propozycja!
    w sumie nigdy nie jadłam kaczki, a ten przepis baaaaardzo zachęca ;)

    PS Dodaj go mojej akcji na durszlaku "Egzotyka zimową porą" ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. kaczka ciagnie do slodyczy na talerzu, napewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam,wyszły całkiem dobre,szczególnie córce smakowały,rozmaryn nadał niepowtarzalny smak.Pokusiłam się je upiec w rękawie i były soczyste,bardzo polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!