wtorek, 4 grudnia 2012

Penne all'Emiliana


Penne all'Emiliana to danie z włoskiego regionu Emilia-Romania, na które przepis znalazłam u Gina D'Acampo, w książce "Włoskie dania makaronowe". Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało to proste połączenie składników. Rozmaryn i białe wino dobrze pasują do wieprzowiny, a groszek też jest tu idealnym dodatkiem. Polecam:)

Penne z wieprzowiną,
rozmarynem i groszkiem
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 150g schabu
- 1 cebula
- 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
- 60ml białego wina
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100ml ciepłej wody
- 80g rozmrożonego groszku
- 150g pełnoziarnistego penne
- świeżo starty parmezan

1) Rozgrzać oliwę i masło na patelni na średnim ogniu.
2) Smażyć pokrojoną w kostkę o boku 1cm wieprzowinę, aż mięso się zarumieni.
3) Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem i smażyć dalej przez minutę.
4) Wlać wino i gotować przez kolejną minutę, by alkohol odparował.
5) Dodać koncentrat i ciepłą wodę i gotować przez 30-40 minut, co pewien czas mieszając.
6) Dodać groszek, gotować przez 10 minut i zdjąć z ognia.
7) Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.
8) Wlać do niego sos i mieszać na małym ogniu przez pół minuty.
9) Podawać posypany parmezanem.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal

5 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne danie :) Nigdy nie przyrządzałam makaronu z winem, ale zapewne jeszcze spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak każde włoskie danie makaronowe- niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron i wino - pyszna kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś to danie, mi również smakowało.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!