wtorek, 18 grudnia 2012

Chutney żurawinowo-jabłkowy z rodzynkami, cynamonem i chili


Bardzo lubię wszelkie sosy i chutneye, dlatego właśnie w ten sposób postanowiłam wykorzystać resztę żurawiny. Muszę przyznać, że był to dobry wybór, bo ten chutney z dodatkiem jabłka, rodzynek i przypraw jest świetny - lekko pikantny i korzenny za sprawą przypraw, ale przede wszystkim słodko-kwaśny dzięki żurawinie i podkreślającym jej smak dodatkom. Doskonale pasuje do mięsa, wędlin i serów, zwłaszcza z niebieską pleśnią. Szkoda, że mam go tak mało, ale Wy możecie oczywiście podwoić ilość składników! I mieć trochę większy jego zapas, bo gwarantuję, że będzie znikał w szybkim tempie :)

Chutney żurawinowo-jabłkowy
z rodzynkami, cynamonem i chili
- 300g świeżej żurawiny
- 50g rodzynek
- 1 duże jabłko
- 80g cukru
- skórka starta z 1 mandarynki
- 100ml wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach  

1) W garnku umieścić żurawinę, rodzynki i obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę.
2) Dodać cukier, skórkę z mandarynki, wodę, cynamon, imbir, sól i pieprz.
3) Zagotować i trzymać na ogniu, często mieszając.
4) Doprawić octem balsamicznym i chili.
5) Gotować, aż żurawina popęka, jabłka prawie się rozgotują, a całość zgęstnieje.
6) Przełożyć do słoików (potrzeba dwóch niewielkich) i zapasteryzować.

12 komentarzy:

  1. wygląda świetnie, bardzo lubię żurawinę w każdej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja chutney to nawet nie wiem co to jest. więc fajnie taki nowy nieznany przepis poznać

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurawina i nic więcej dodawać nie trzeba, na pewno się skusze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie estetyczne zdjęcie, bardzo mi się podoba :) A żurawinowy chutnej bardzo mi się sam w sobie podoba. Świetnie pasowałby mi do camemberta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam konfiturę z żurawiny do mięs, więc Twój chutney z pewnością by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo widzę, go z camembertem albo z oscypiem grillowanym mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna taka konfiturka, do sera śmierdziucha idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, musi być pycha... Do deski serów i może dobrego wina? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż zapachniało Świętami, pyszny chutney

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!