piątek, 16 listopada 2012

Pie z wieprzowiną, żurawiną i pistacjami


Ten pie jest naprawdę pyszny, dlatego zachęcam do niezrażania się długością przepisu ani dodatkiem smalcu do ciasta i jak najszybszego przygotowania go. Świeżej żurawiny niedługo nie będzie, bo sezon na nią się skończy, więc nie ma co zwlekać:D Jej dodatek świetnie pasuje do całości, pistacje są ciekawym akcentem, a ciasto też jest niczego sobie, kruche i wyraziste w smaku;) Polecam jako danie na ciepło z sosem, ale także jako przekąskę do zabrania ze sobą, bo na zimno jest nawet lepsze.

Pie z wieprzowiną,
żurawiną i pistacjami
- 300g świeżej żurawiny
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 plastry boczku
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków szałwii
- sól, pieprz
- 500g mielonej wieprzowiny
- 50g obranych pistacji
- szczypta gałki muszkatołowej
ciasto:
- 450g zwykłej mąki
- 100g smalcu
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko

1) Wsypać żurawinę do garnka razem z cukrem i sokiem z pomarańczy.
2) Zagotować i dusić, aż większość owoców pęknie i sos się zagęści.
3) Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę.
4) Dodać posiekany czosnek i boczek i podsmażyć.
5) Dodać szałwię, doprawić i zostawić do ostygnięcia.
6) Wymieszać w misce mąkę z 2 łyżeczkami soli.
7) Do rondla włożyć smalec i mleko i podgrzewać do roztopienia.
8) Wlać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką.
9) Wyrobić ciasto na blacie, aż będzie gładkie.
2/3 ciasta rozwałkować na koło odpowiedniej wielkości,
by wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 20-21cm.
10) Wyłożyć nim tortownicę, dociskając rogi.
11) Wymieszać mięso i pistacje z ostudzoną cebulą.
12) Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
13) Nałożyć połowę nadzienia i wyrównać.
14) Wyłożyć 2/3 sosu, przykryć resztą mięsa i wyrównać.
15) Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć koło o średnicy tortownicy.
16) Przykryć nim nadzienie i posmarować brzegi jajkiem.
17) Zawinąć je i dokładnie skleić.
18) Zrobić na środku nacięcie dla wychodzącej pary.
19) Posmarować całość jajkiem.
20) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
21) Zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze 40 minut.
22) Sprawdzić, czy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest przez 10 sekund gorący.
23) Podawać z resztą sosu żurawinowego na ciepło lub na zimno.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal

 

1 komentarz:

  1. Jeśli ciasto w smaku jest podobne do tego jak w cornish pasty, to jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!