sobota, 10 listopada 2012

Izraelska sałatka ze szpinaku z migdałami i daktylami


Ta sałatka naprawdę powala smakiem. Przynajmniej mnie;D Przepis na nią pochodzi z książki "Jerusalem", autorstwa Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi. Dodatek daktyli do sałatki to dla mnie nowość, ale to zestawienie powinno być wykorzystywane częściej! Słodycz tych owoców w połączeniu z ostrością cebuli, kwaśnym octem i sokiem z cytryny oraz chrupiącymi, doprawionymi sumakiem, lekko słonymi grzankami i migdałami daje naprawdę niesamowity efekt. Chyba jeszcze nie raz ją przygotuję, jako dodatek (u mnie tym razem do steku z polędwicy) lub, w większej ilości, nawet jako lekkie danie główne.

Sałatka ze szpinaku
z migdałami i daktylami
- 1 mała czerwona cebula
- 50g daktyli
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- kawałeczek masła
- 1 mała pita (u mnie 60g żytniego chleba)
- 40g całych migdałów
- 1 łyżeczka zmielonych jagód sumaka
- szczypta płatków chili
- 90g młodego szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli

1) Posiekać cebulę na cienkie plastry.
2) Daktyle pokroić wzdłuż na ćwiartki.
3) Wymieszać cebulę, daktyle i ocet i odstawić.
4) Pokroić pitę lub chleb na kawałki o boku 4cm.
5) Rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekane lub nie migdały oraz pieczywo.
6) Mieszać je przez 4-6 minut, aż się zarumieni i stanie chrupiące.
7) Zdjąć z patelni, wymieszać z sumakiem, chili i solą, odstawić do ostygnięcia.
8) W dużej misce wymieszać szpinak z pitą i migdałami.
9) Dodać cebulę z daktylami, resztę oliwy, sok z cytryny i szczyptę soli.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal

7 komentarzy:

  1. faktycznie zaskakujące połączenie, ale ładnie się prezentuje... no i Ty tak chwalisz, to warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jakie połączenie! Zapisuję do przetestowania:) Gdzie kupiłaś zmielone jagody sumaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nemi, zmielony sumak spokojnie można kupić w sklepach z orientalną żywnością oraz na Allegro.

      Usuń
    2. Kupiłam w Kuchniach Świata:)

      Usuń
  3. Tyno, sałatka zapowiada się niesamowicie. Przepis do wypróbowania, tym bardziej że wszystkie składniki mam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nominowałam Cię do tagu 'liebster blog <3' :)
    zapraszam po szczegóły do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie. muszę wypróbować... szukałem właśnie coś ciekawo-sałatkowego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!