czwartek, 25 października 2012

Sałatka z rukoli z gruszką, kozim serem, granatem i pistacjami


Czasem na obiad może wystarczyć sałatka. Zwłaszcza taka. O bardzo wyrazistym smaku rukoli, złagodzonym twarożkiem z koziego mleka i pestkami granatu, podkreślonym słodyczą gruszki. Przy tym całkiem sycąca, kolorowa i zdrowa. Zdecydowanie mogę polecić takie połączenie, bo wszystkie składniki świetnie do siebie pasują, a sama sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i oryginalna w smaku, dlatego warto wykorzystać wszechobecne teraz gruszki do jej przygotowania.

Sałatka z rukoli
z gruszką, kozim serem,
granatem i pistacjami
- 100g rukoli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- 1 twarda gruszka
- ok. 2 łyżek koziego twarożku
- 1/2 granatu
- 1 łyżka grubo posiekanych pistacji

1) Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć do dwóch miseczek.
2) Wymieszać ocet, oliwę, miód, sól i pieprz.
3) Gruszkę pokroić w dość małą kostkę i ułożyć na rukoli.
4) Polać sałatkę dressingiem.
5) Rozłożyć kawałki twarogu, posypać pestkami granatu i pistacjami.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 220 kcal

5 komentarzy:

  1. Poproszę o miskę tej smacznej sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis ;) dla mnie bardzo nowatorski.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię sałatki z orzechami

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada pysznie :) a jakiego tego twarozku koziego uzylas? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W postaci takiej, jak np. ricotta, ale może być też w kawałku, pokruszony:)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!