środa, 10 października 2012

Sałatka pomidorowa na dwa sposoby

Sezon na pomidory niestety już się kończy i trzeba z niego korzystać póki możemy, dlatego przedstawiam dwa sposoby ich wykorzystania w sałatkach. Jedna z nich jest indyjska - pikantna i wyrazista, druga europejska, z miękkim serem Kladavcanka z Chorwacji, podobna do tam serwowanych, bardzo aromatyczna za sprawą rozmarynu. W obu smak pomidorów jest odpowiednio podkreślony, a wszystkie składniki idealnie współgrają, nawet mango. Polecam:)


Indyjska sałatka
pomidorowa z mango
- 1 duży pomidor
- 1/4 ogórka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/2 mango
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki sosu z ostrej papryki
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek

1) Pokroić w plastry warzywa, a mango w paski.
2) Ułożyć je na talerzu.
3) Pozostałe składniki oprócz szczypiorku wymieszać.
4) Polać dressingiem sałatkę i przybrać szczypiorkiem.

Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.


Sałatka z pomidorami,
ogórkiem, serem Kladavcanka
i rozmarynem
- 40 małych pomidorków
- 1 ogórek, bez nasion
- 150g sera Kladavcanka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżki posiekanej natki
- listki z 1 gałązki rozmarynu, posiekane

1) Pokroić ser i ogórek w kostkę.
2) Pozostałe składniki wymieszać.
3) W misce wymieszać warzywa, ser i dressing.

4 komentarze:

  1. Obie wyglądają pysznie, poproszę trochę z każdej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałabym problem którą się poczęstować, są takie kolorowe i apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!