środa, 31 października 2012

Risotto z fenkułem i cytryną


Risotto to jedno z moich ulubionych dań i często wypróbowuję jego nowe wersje. Jest ich tyle, że chyba nigdy mi się to nie znudzi. Ostatnio wpadłam na pomysł dodania kopru włoskiego, bo miałam go w domu i zastanawiałam się, jak go wykorzystać. Sprawdził się świetnie, szkoda, że fenkuł nie jest łatwo dostępny. Teraz jednak nie powinno być problemu z kupieniem go, bo trwa sezon na to pyszne warzywo. Polecam połączyć go w risotcie ze skórką z cytryny, a otrzymacie wyraziste, aromatyczne danie na szybki obiad.

Risotto z fenkułem
i cytryną
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 koper włoski
- 160g ryżu Arborio
- wywar warzywny
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- świeżo stary parmezan

1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, by zmiękła.
2) Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojony fenkuł i podsmażyć, by zmiękły.
3) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar,
za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
5) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente, 
a risotto będzie miało kremową konsystencję. 
6) Dodać sól i pieprz tylko jeśli wywar nie był doprawiony.  
7) Wmieszać kawałek masła i skórkę z cytryny.
8) Podawać posypane startym serem i ozdobione listkami kopru. 

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal

8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię risotto, a ostatnio rzadko robię... musze spróbować taką wersję z fekułem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z fenkułem jeszcze nie jadłam risotta - bardzo mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez bardzo lubie risotto - i czasem mam wrazenie, ze im prostsze dodatki, tym danie lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię ryz i ten przepis mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna kombinacja smaków:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!