niedziela, 21 października 2012

Pełnoziarniste ciasto z owocami i solą morską

Lubicie słodko - słone połączenia? Bo ja tak. Ciasteczka digestive czy solony karmel to jest to;) W tym cieście słodkie, posypane cukrem owoce (w zasadzie dowolne) posypane są odrobiną soli morskiej, co podkreśla ich smak i czyni ciasto oryginalnym. Do tego jest ono z mąki pełnoziarnistej i zawiera niewiele tłuszczu, więc może być zdrową jesienną przekąską lub deserem.


Pełnoziarniste ciasto
na maślance z owocami
i solą morską
- 360g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110g cukru demerara
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 55g stopionego masła
- skórka z 2 cytryn
- 1 gruszka
- 2 śliwki
- 3 łyżki cukru po posypania
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

1) W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2) W mniejszej misce zmiksować jajka, maślankę, wystudzone masło i skórkę z cytryn.
3) Połączyć suche i mokre składniki i przełożyć do nasmarowanej formy do tart o średnicy 28cm.
4) Na wierzchu rozłożyć pokrojone w drobną kostkę owoce.
5) Posypać je cukrem, a następnie solą.
6) Piec w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 60 minut
(lub krócej, więc sprawdzić patyczkiem).

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal

5 komentarzy:

  1. Nie łączyłam jeszcze tak smaków, ale chętnie przetestuję swoje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz zabieram się do pieczenia. Jutro wezmę sobie duży kawałek do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo zachęcająco ... też czasem łączę takie smaki, np używając do placka pokruszonych krakersów, ciasto idealne do pracy na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze!