niedziela, 19 sierpnia 2012

Lody „Sezamowa Krówka”


Lody jeszcze nie pojawiły się na moim blogu, co nie znaczy, że ich nie lubię i nie zdarza mi się ich robić;D Te są wyjątkowe! Specyficzne w smaku, idealne dla wielbicieli chałwy, ale też kajmaku. No i osób nieposiadających maszynki do lodów. Pewnie jest bardzo przydatna, ale na razie jej nie mam;) Takie też są dobre. I przede wszystkim domowe, o smaku takim, jaki chcemy. Tym razem przypominającym krówki sezamowe i chałwę. Pyszne!

Kajmakowo-sezamowe
lody z ricottą
- 250g ricotty
- 100ml mleka
- 50g tahini
- 60g cukru pudru
- 3 łyżki likieru Baileys
- 60g masy krówkowej

1) Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
2) Przelać do pudełka i schować do zamrażalnika.
3) W ciągu 2-3 godzin mrożenia miksować kilka razy
co ok. pół godziny, by rozbić większe kryształki lodu.
4) Podawać od razu lub przechowywać w zamrażalniku
i wyjmować na kilkanaście minut przed podaniem.

Czas przygotowania: 5 minut+mrożenie
Liczba gałek: 10
Kaloryczność jednej gałki: 125 kcal

10 komentarzy:

  1. Mogę się założyć, że z taką nazwą schodziłyby jak ciepłe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam lodów z ricotty, o smaku sezamowa-krówka musza być przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł :) Lody z ricotty? Czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze spróbować takich lodów jeszcze nie robiliśmy - wyglądają na pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ich smak musi być rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała! W zamian zapraszam też na lody;)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie, te lody mnie hipnotyzują :) Muszą smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!