niedziela, 24 czerwca 2012

Pełnoziarniste pierogi leniwe z pesto


Jako że pesto nie może stać w lodówce wiecznie, wykorzystałam je przy okazji tych pysznych klusek leniwych. Od dawna miałam na nie ochotę i w końcu je zrobiłam, oczywiście w zdrowszej, czyli pełnoziarnistej, wersji. Takie smakują równie dobrze, chociaż inaczej, bardziej wyraziście, a dodatek pesto bazyliowego świetnie współgra z razową mąką (myślałam też o dodaniu go do ciasta). W prosty i szybki sposób można przygotować sobie bardzo smakowity, pożywny i całkiem zdrowy obiad, zwłaszcza dla miłośników wszelkich kluch;D

Pełnoziarniste pierogi leniwe z pesto
- 250g twarogu półtłustego
– 100g mąki razowej
– 1 jajko
– ok. 1/2 łyżeczki soli
– pesto bazyliowe do podania

Zmielić lub zmiksować twaróg, dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić ciasto.
Na podsypanym mąką blacie zrobić z ciasta wałek i lekko spłaszczyć.
Kroić pod kątem na spore kluski i wrzucić do osolonego wrzątku.
Gotować ok. 2-3 minut od wypłynięcia.
Podawać z pesto.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 60 kcal

Kuchnia pełna ziarna 2012

7 komentarzy:

  1. Ja właśnie w wielu przypadkach( makarony, ryż) wolę wersje razową, ten wyrazisty posmak świetnie pasuje do wersji na słono. Takich klusek nie próbowałam, jako że pesto uwielbiam, muszę się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pełnoziarniście więc zdrowo i do tego te pyszne pesto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm wyglądają smakowicie :) pełnoziarnista wersja - jestem na tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowsza wersja świetnego dania:) muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. z pewnością wypróbuję :) ciekawie się zapowiadające połączenie czegoś co uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!