niedziela, 6 maja 2012

Muffinki marchewkowo-bananowe z cynamonem


Dziś znów coś bananowego, mam nadzieję, że nie macie dość:D Ja nie, bo te muffinki są naprawdę przepyszne! Wyjątkowo wilgotne, aromatyczne i bardziej marchewkowe niż bananowe. Do tego długo zachowują świeżość, a na śniadanie są jak znalazł. Wymagają trochę więcej pracy, przy tarciu marchewki, ale naprawdę warto się dla nich poświęcić;)

Muffinki marchewkowo-bananowe z cynamonem
- 2 średnie marchewki (ok. 190g)
- 2 małe banany (ok. 190g bez skórki)
- po 60g mąki żytniej, krupczatki i razowej pszennej
- 110g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- po 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej i cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 50g jogurtu naturalnego

Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
i wymieszać z rozgniecionymi widelcem bananami.
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
W drugiej misce zmiksować jajka, olej i jogurt naturalny.
Przelać do suchych składników i wymieszać.
Wmieszać marchew i banany, zmiksować na małych obrotach.
Przełożyć ciasto do formy na 12 muffinek
i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut.

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 150 kcal

8 komentarzy:

  1. nigdy nie mam dość bananów!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Bananowych smaków nigdy dość! Zwłaszcza w tak pięknych babeczkach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wciąż przymierzam się do marchewkowych wypieków, a na razie pooglądam sobie Twoje dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marchewkowe, a z bananem pewnie świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam muffiny marchewkowe! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszelkie ciasta marchewkowe.. Kocham banany a z cynamonem mogłabym zjeść wszystko!(no prawie wszystko : ) ) Niezmiernie smakowite i na pewno wypróbuję u siebie : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!