czwartek, 5 kwietnia 2012

Żytnie ciasto z jabłkami


Pamiętając, że żytnie muffinki były naprawdę udane, chciałam zrobić z taką mąką tym razem ciasto. Dobrze, że trafiłam na blogu Moje Wypieki na ten przepis. Zamiast razowej, użyłam jednak białej mąki żytniej, więc nie jest aż tak zdrowe;) Smakuje trochę inaczej niż wypieki z mąki pszennej, ale równie dobrze. Jest wilgotne i aromatyczne, zniknęło prawie w całości od razu po upieczeniu, więc na zdjęciu tylko kawałek;D Obecnie w sklepach często można spotkać mąkę żytnią, więc zachęcam do wypróbowania jej, najlepiej w tym pysznym, łatwym do zrobienia cieście.

Żytnie ciasto z jabłkami
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g mąki żytniej
- 50g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g masła
- 50g golden syrupu
- 90g cukru
- 75ml mleka
- 1 jajko
- płatki migdałowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obrane jabłka pokroić w 1-centymetrową kostkę,
wymieszać z cynamonem i odstawić.
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Do rondelka włożyć masło, golden syrup i cukier i podgrzewać,
mieszając, do rozpuszczenia cukru.
Lekko przestudzić.
Dodać mleko i roztrzepane jajko, wymieszać.
Wlać do suchych składników i wymieszać, by nie było grudek.
Wmieszać jabłka.
Małą keksówkę nasmarować masłem i wysypać otrębami.
Przelać do niej ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 170 st. C przez ok. 45 minut.
Wystudzić w formie.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 130 kcal

5 komentarzy:

  1. mmm uwielbiam takie ciacha! wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :)z chęcią bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda smakowicie, mam nadzieję że jak podwoję składniki to będzie ok, dla mojej rodzinki musze piec duże ciacha. A czym można zastąpić golden syrup, pewnie nie znajdę w w zwykłych sklepach?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że spokojnie można zwiększyć ilość składników i po prostu dłużej piec:) Golden syrup można zastąpić miodem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!