czwartek, 29 marca 2012

Razowe muffinki z bananami i masłem orzechowym

Dzisiaj proponuję wyjątkowe muffinki. Jedne z najlepszych, jakie piekłam. Zresztą składniki mówią same za siebie, bo to kolejny już przepis z wykorzystaniem bananów, a te, jak wiadomo, świetnie się sprawdzają. Poza tym masło orzechowe! Takie połączenie musi być niesamowite. A na dodatek te muffinki można śmiało jeść w większych ilościach, bo są całkiem zdrowe;) Wyszły wilgotne, odpowiednio słodkie, aromatyczne, o wyczuwalnym smaku bananów i masła orzechowego, naprawdę przepyszne.

 
Razowe muffinki z bananami i masłem orzechowym
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 75g mąki zwykłej
- 50g płatków owsianych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 140g cukru demerara
- 2 banany (ok. 250g), rozgniecione
- 125g masła orzechowego
- 45g masła, stopionego
- 250 ml mleka

Wymieszać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmiksować pozostałe składniki oprócz mleka.
Dodać mleko i wymieszać.
Połączyć suche i mokre składniki, ale nie za dokładnie.
Przełożyć masę do 15 foremek na muffinki.
Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 20 minut.
Przestudzić przez kilka minut i jeść ciepłe, ale na zimno
(nawet po paru dniach) są równie dobre.
Przechowywać w szczelnym pudełku.

Przepis stąd, trochę "udietetyczniłam" przepis.

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba sztuk: 15
Kaloryczność jednej sztuki: 215 kcal

6 komentarzy:

  1. robię podobne, ale dodaję jeszcze banany ;)
    Szana,
    Zapraszam do siebie!
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. o wiele fanek będzie coś czuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany i orzechy brzmi wspaniale.
    A jak smakuje?
    Na pewno jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dodatek masła orzechowego musi tutaj robić dobrą robotę :) do tego banany, płatki owsiane.. ojacie, już zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli z masłem orzechowym to biorę w ciemno. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!