poniedziałek, 26 marca 2012

Pełnoziarniste ciasto bananowo-kakaowe z migdałami


Kolejny dowód na to, że razowe ciasto z niewielkim dodatkiem tłuszczu może być równie dobre i puszyste, jak to tradycyjne. Kaś z blogu Bake&Taste, gdzie znalazłam ten przepis, miała rację, pisząc o tym. Zapowiedź lekkiego, odpowiednio wilgotnego, a przy tym zdrowego ciasta zdecydowanie do mnie przemówiła;D Dlatego jako zdeklarowana zwolenniczka takich wypieków długo nie zwlekałam z upieczeniem go i oczywiście nie zawiodłam się. Wyszło przepyszne, nie za słodkie, z chrupiącymi akcentami migdałów. Idealne ciasto, gdy ma się ochotę na coś słodkiego i niewymagającego wielkiego wysiłku, pozwalającego przy tym wykorzystać dojrzałe banany;) Polecam!

Pełnoziarniste ciasto bananowo-kakaowe z migdałami
- 1 szklanka (145g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki (15g) mielonych migdałów
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki (115g) cukru
- 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- garść płatków migdałowych+do posypania
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione

W misce wymieszać suche składniki.
W drugiej misce zmiksować mokre składniki i rozgniecione banany.
Wymieszać suche i mokre składniki.
Ciasto przelać do natłuszczonej keksówki o długości ok. 21cm.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 110 kcal

8 komentarzy:

  1. mmm ciasto wygląda świetnie i przepysznie! jak ładnie wyrosło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie Ci się upiekło. cieszę się, że smakowało i nie tylko ja podzielam nad nim zachwyt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne i... zdrowe! Zapisuje, bo wypieki z bananami moglabym jesc codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bananowe ciacha. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiłabym się na kawałeczek, nie dość że z bananami to jeszcze zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na pewno do wypróbowania. Szkoda tylko, że nie ma zdjęcia z przekroju.
    ps. świetna nazwa bloga ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Te ciasto jest rewelacyjne!!! Robie po raz czwarty w tym miesiacu,cala rodzinka sie zajada,polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!