piątek, 17 lutego 2012

Perfetto!


W lodówce leżało ciasto francuskie i szpinak, ricotta też gdzieś tam była, więc nie było po co zwlekać, skoro nadarzyła się okazja wypróbowania tego doskonałego połączenia. Do tego wyrazisty ser i migdały, które nadają całości specyficzny, wyjątkowy smak. Powstaje proste, a efektowne włoskie danie, które nie może nie smakować;) Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam.

Ciasto francuskie ze szpinakiem, ricottą i migdałami
- opakowanie ciasta francuskiego (275g)
- 250g świeżego szpinaku
- 110g sera ricotta
- 2 jajka, roztrzepane
- 50g mielonych migdałów
- 40g startego parmezanu
- sól, pieprz (sporo)
- trochę białka, do posmarowania

Gotować szpinak ok. 4 minut.
Odsączyć, ostudzić i odcisnąć (porządnie) wodę.
Ricottę, szpinak i jajka połączyć w misce.
Dodać migdały i parmezan, doprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto francuskie podzielić na dwa prostokąty (ok. 25x16cm),
ew. zostawić trochę do ozdoby.
Jeden kawałek ułożyć na blasze i umieścić na nim nadzienie,
zachowując odstęp 1cm od brzegów ciasta.
Brzeg posmarować białkiem.
Nałożyć drugi prostokąt i mocno skleić brzegi.
Z pozostałego ciasta wyciąć np. liście i położyć na wierzchu.
Posmarować całość białkiem, zrobić dwa małe otwory na parę.
Piec przez 10 minut w temperaturze 220 st. C
Zmniejszyć temperaturę do 190 st. i piec jeszcze przez 25-30 minut,
przykryć folią aluminiową, gdy wierzch będzie się zbytnio brązowił.
Podawać gorące, ale świetnie smakuje też następnego dnia na zimno:)

Przepis (lekko zmieniony) z książki "Kuchnia włoska" wyd. Olesiejuk.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 440 kcal

7 komentarzy:

  1. Ja poprosze o malutki kawaleczek...uwielbiam takie polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ciasto francuskie, szpinak i migdały :-) jeszcze tylko serek i mogę robić!

    OdpowiedzUsuń
  3. mm pychotka :) uwielbiam szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  4. danie z takich składników musi smakować :) świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szpinakowo-serowe dania! idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, uwielbiam szpinak w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!